Tæpper er ikke så populære i disse år og det skyldes flere ting. De er støvsamlere og et fantastisk opholdssted for husstøvmider, og er derfor kilde til allergi og astma. Men Tæpper har også sine fordele fremfor for eksempel trægulve og andre hårde belægningstyper.

Tæpper har sine fordele

Gulvtæpper er behagelige at gå på og giver en blød og skånsom Tæpper og især væg-til-væg tæpper er på vej ud til fordel for trægulve. Det gælder miljøvenlighed samt meget andet på Fyn. Odense, Svendborg, Fåborg og andre steder på øen, der har behov for trægulve og renovering af disse med lak, lud, sæbe, voks eller olie. Det kan være hvid olie, hvid lak eller hvid lud måske. Billig gulvafslibning priser udføres af fyns-gulvservice.dk i Vissenbjerg, Nyborg, Middelfart med mere. gang. Endvidere er tæpper en god  og billig løsning såfremt man skal gemme et gammelt og slidt trægulv. Men ikke kun trægulve er gode som underlag for tæpper betongulv kan også være et udmærket underlag. Tæpper har en kortere levetid end andre former for gulvbelægning, hvilket man lige skal have for øje når der vælges gulvbelægning. Når der skal vælges gulvbelægning er det egenskaber og udseende som må afvejes og afpasses efter hvor i bolgen det skal anvendes idet smuds, snavs og slid er forskellig fra rum til rum. På gang arealer kræves særligt robuste tæpper, som må være meget slidstærke og kunne tåle lidt af hvert, hvorimod tæpper i soveværelser blot skal være lune og behagelige at gå på med bare fødder. Endvidere skal et væg-til-væg tæppe være let at støvsuge.

Trægulve under gulv tæpper

I disse år fjernes gulvtæpper én mas og de gamle trægulve kommer frem.  Den mest almindelige form for gulvafslibning pris luvtæpper, som består af et bundvæv med en luv, hvis karakter og egenskaber er afgørende for tæppets kvalitet. Den overvejende del af luvtæpper er fremstillet efter tuftmetoden, hvor luvgarnet tuftes, det vil sige »sys« som løkker ned i bundvævet.For at fæstne luven påføres et lag lim på bagsiden samt en skumbelægning af latex (naturgummi) eller syntetisk gummi. Rækkerne af løkker danner luven på tæppet. Såfremt luven bevares som løkker, bruges betegnelsen uopskåret luv. Et eksempel på denne type er bouclé. Skæres løkkerne derimod op, er der tale om opskåret luv. Uopskåret luv er knap så blødt at gå på som opskåret men har som oftest en stor slidstyrke, fordi luven er kort og har stor evne til at rette sig op efter tryk på grund af løkkerne. Et sådant tæppe er derfor velegnet til rum med stærk trafik. En lidt anderledes form for tæppe med uopskåret luv er berbertæpper, som har en luv af mere grove og lange løkker.

Tæpper er behagelige at gå på

De absolut blødeste og behageligste tæpper at gå på er dem med opskåret luv. For at opnå størst mulig slidstyrke skal luven være tæt og kort. En anden kategori af tæpper er vævede tæpper, hvor luv og bundvæv fremstilles i én arbejdsgang. Da det er en langsommere form for produktion end tufting, er vævede tæpper, som fx »Axminster« og »Wilton«, en del dyrere. Endelig er der fladvævede tæpper uden luv, der nok er mest kendt som små løse kelim-tæpper, men som også fremstilles som væg-til-væg tæpper af uld, syntetiske fibre, kokos og sisal. En speciel type tæpper uden luv er nålefilt. Det består af syntetiske fibre, som under fremstillingen bliver presset til en fast filt, hvor fibrene holdes sammen med lim, og hvor filten til slut fæstnes til et bundvæv.

Ring nu