Hvad gør man med revner imellem brædderne i et plankegulv? Kan revnerne udspartles med en spartelmasse så det bliver pænt?

Spørgsmål:

Hej . Vi har lige overtaget en gammel rønne af et hus i Svendborg. DerRevner imellem gulvbrædder. Skibsgulv, gulvrevner og afslibning af trægulve. Gulvafslibning med gulvbehandling af den ene eller anden slags, herunder lud, lak, olie, sæbe eller voks er et rigtigt gammelt trægulv, hvor der er revner imellem plankerne, så jeg kan kigge ned til fer og not. Huset har stået tomt i 2 år uden opvarmning, så jeg har på fornemmelsen at det er det som er problemet. Hvad kan jeg gøre?

Inge Marie Jacobsen
Svendborg

Svar:

Et plankegulv ‘kvælder’ som man siger. Det vil sige at det udvider sig og trækker sig samme afhængig af temperatur og luftfugtighed. Det vil sige, at revnerne imellem plankerne er mere markante på nogle årstider end andre. Idet plankegulve ‘giver sig’ hver gang man går på dem så er det umuligt at gøre noget som kan blive pænt. Dog vil det være muligt at ud fræse revnerne og lægge en skibs fuge ned, men det er en bekostelig løsning. Revner kan have forskellig karakter alt afhængig af trægulvets beskaffenhed. I forbindelse med fuger og revner kan et trægulv få revner der er uregelmæssig. I forbindelse med udfyldning af revner og ilægning af fuger kan det tilrådes at afhøvle eller afslibe gulvet. Gulvafslibning er en proces hvor den øverste overflade på gulvet fjernes let og behændigt. Her benyttes sandpapir som middel til afslibningen. Der startes med en grovkornet sandpapir som fjernet det øverste lag gammel lak, hvorefter sandpapiret skiftes til finere og finere. Til sidst afsluttes med den helt fine sandpapir så gulvet bliver helt fint.

Ring nu